• Aandacht voor Eten

Nieuws

 • Per 1 januari zal de Gastrobar worden omgetoverd tot Aandacht voor Eten 2.0

  Lieve Gastrobar Aandacht vrienden we hebben groot nieuws! Zo als iedere...

  Lees meer
 • Reserva of Riserva

  you say patatoe i say patato?

  Lees meer
Meer nieuws

Reserva of Riserva

Italië. Aan het eind van een warme dag. Met het geluid van krekels en een licht zilte geur van de zee in je neus besluit je een fles rode wijn te bestellen. In (in mijn geval) gebrekkig Italiaans vraag je om de wijnkaart om als 'kenner' is even echt wat lekkers te gaan drinken. Op de kaart valt je oog op een riserva: altijd goed! Of was dat reserva?

Hoe zit dat eigenlijk met reserva en riserva? Wat kun je er van verwachten en vooral ook: wat niet? Tijd om op onderzoek uit te gaan…

Het houdt helaas niet in dat het in beide landen ook hetzelfde betekent

Beide benamingen bestaan, we hebben het hier over Spanje (Reserva) en Italië (Riserva). Dit houdt helaas niet in dat het in beide landen ook hetzelfde betekent. Waar er in Spanje een strenge regelgeving is vastgesteld over de minimale rijpingstijd van de Reserva wijn, betekent het in Italië dat het een betere kwaliteit wijn is met een langere (hout)rijping dan niet Riserva wijnen.

Spanje
Reserva is een term die wordt gebruikt voor wijn afkomstig uit Spanje. Voor de rode wijn betekent het een rijping van1 jaar op hout en 2 jaar op fles. Voor de witte Reserva betekent dit een half jaar op hout gerijpt en anderhalf jaar op fles. In de Rioja streek wordt een onderscheid gemaakt tussen Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva.

Italië
Riserva wordt gebruikt voor wijnen afkomstig uit Italië. De duur van de rijping is niet aan het woord Riserva maar aan de druif verbonden. Denk hierbij aan Chianti Classico Riserva (minimale rijpingstijd van 27 maanden), Brunello di Montalcino Riserva (minimale rijpingstijd van 5 jaar waarvan minimaal 2 jaar op hout) en Barolo Riserva (minimale rijping van vier jaar).


Put youre money where your mouth is..
Om deze theorie in praktijk te brengen schenken we onze glazen vol met drie verschillende Rioja's van hetzelfde wijnhuis: Bodega Rioja Vega. De Crianza, de Reserva en de Gran Reserva. Stuk voor stuk fijne wijnen: voeg er een zonnetje en wat krekels aan toe en je bent een gezegend mens. De Crianza: intense aroma's, kersen, bosbessen, zoethout, toffee en vanille. Lekker om mee te beginnen... De Reserva is elegant en door zijn langere rijping heeft het verschillende smaak nuances. De geur brengt vage herinneringen aan de pot met zoethoutstokjes op de toonbank van de biowinkel. Tot slot de Gran Reserva, het neusje van de zalm! Donker fruit, aardse tonen, kaneel, vanille een lange afdronk, body, hout, alles wat je nodig hebt in het leven... Echt een dikke wijn, aanrader!

Wil je ook graag de verschillen proeven tussen deze rioja's? Komt gezellig langs en we trekken met liefde een flesje voor je open!

Reserveren bij Gastrobar Aandacht


 

Auteur: Laura Meyer


  

Nieuws

 • Per 1 januari zal de Gastrobar worden omgetoverd tot Aandacht voor Eten 2.0

  Lieve Gastrobar Aandacht vrienden we hebben groot nieuws! Zo als iedere...

  Lees meer
 • Reserva of Riserva

  you say patatoe i say patato?

  Lees meer
Meer nieuws