• Standaard

Nieuws

 • Rosado van Enate, liefde in het glas!

  De eerste zonnestralen op het terras: Enate Rosado, liefde in een glas! In 2...

  Lees meer
 • Reserva of Riserva

  you say patatoe i say patato?

  Lees meer
 • Ondertussen, 7 maanden open!

  Blij met leuke en opbouwende reacties in 2016

  Lees meer
Meer nieuws

Rosado van Enate, liefde in het glas!

De eerste zonnestralen op het terras: Enate Rosado, liefde in een glas!

In 2015 werd de rosé van het wijnhuis Enate bekroond met de titel 'Silver rosé world championship'. Een keurige titel in een groot wijnland als Spanje. Tijd om bij Enate op bezoek te gaan voor een kijkje achter de schermen.

We worden welkom geheten op de wijngaarden waar we dicht bij de 'equipment shed' blijven staan om, zoals de vigneron zegt: 'niet tot onze knieën in de aarde te zakken'. We hebben de eerste mooie dag na een periode van regen en alles is super groen om ons heen.

De druivenranken staan keurig opgesteld met voldoende ruimte om de takken straks goed te laten groeien. Nu is er nog weinig te zien. De bruine ranken, niet hoger dan 40 centimeter, splitsen in een T vorm. Per pootje komen hier straks vier spruiten uit, de rest wordt weg gesnoeid om de kracht uit de aarde te bundelen en de druif voldoende smaak te geven. Dichter bij het wijnhuis, waar de druiven van nog betere kwaliteit groeien, snoeien ze de ranken zelfs terug naar twee spruiten per tak. 

ENATE: the art of wine; the wine of art. Excellent Somontano wines combining the most modern design and technology with scrupulous respect for the wine-making tradition.

Aan het einde van elke rij wijnranken groeit een rozenstruik. De roos is een plant die heel vatbaar is voor insecten en schimmels. Zij zijn een goede indicator voor eventuele bedreigingen voor de druiven. Wanneer dit gebeurd worden de beestjes met hun natuurlijk vijand bestreden zodat de natuur zijn werk kan doen en er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven te worden.

From the very start, the architect captured the strong light of Somontano and brought it inside so that, once you are in it, the sensation of still being outside remains.

We rijden verder naar de bodegas, een prachtig gebouw waar in de architectuur veel rekening is gehouden met de natuur. We nemen een kijkje bij de vaten waarin de wijn ligt te rijpen en bezoeken de expositieruimte: Voor alle verschillende wijnen die Enate produceert nodigen zij een kunstenaar uit om het etiket vorm te geven. De originele werken hangen in een keurige, lichte ruimte.

Naast het warme en enthousiaste ontvangst is het mooi om te zien dat de hele bodegas zo is vorm gegeven dat je als bezoeker overal bij kunt. Vaak zijn bepaalde ruimtes bij wijnhuizen gesloten omdat teveel trillingen de kwaliteit van de wijn beïnvloed. Bij Enate liggen de tonnen op houten balken die weer op grind liggen. Het is eigenlijk net als het treinspoor: Het grind vangt de trillingen van passanten op zodat de houten wijnvaten zelf niet bewegen.

Tijd om het glas te heffen: Met een goed glas wijn en een heerlijke lunch sluiten we ons bezoek af. Absoluut een aanrader om een keer langs te gaan. Wil je de rosé graag zelf proeven? Wij hebben hem vast koud gezet!

 

http://www.enate.es/en/

Reserveren bij Gastrobar Aandacht

Auteur: Laura Meyer

Nieuws

 • Rosado van Enate, liefde in het glas!

  De eerste zonnestralen op het terras: Enate Rosado, liefde in een glas! In 2...

  Lees meer
 • Reserva of Riserva

  you say patatoe i say patato?

  Lees meer
 • Ondertussen, 7 maanden open!

  Blij met leuke en opbouwende reacties in 2016

  Lees meer
Meer nieuws
 • Lunch

  Lunch

  Gastrobar Aandacht biedt de mogelijkheid om snel wat te eten maar ook om uitgebreid te lunchen.

  Lees meer
 • Diner

  Diner

  Eten is proeven, delen, genieten en een moment van rust te nemen.

  Lees meer
 • Wijn

  Wijn

  Een heerlijk borrel wijntje uit Spanje of Italiƫ of liever iets met meer uitdaging? Onze wijnkaart heeft het allemaal...

  Lees meer
 • Gastrobar Aandacht

  Gastrobar Aandacht

  Zin om even bij te komen? Kom gezellig langs met vrienden of schuif aan bij de bar waar heerlijke tapas de revue passeren...

  Lees meer