• Standaard

Nieuws

  • Rosado van Enate, liefde in het glas!

    De eerste zonnestralen op het terras: Enate Rosado, liefde in een glas! In 2...

    Lees meer
  • Reserva of Riserva

    you say patatoe i say patato?

    Lees meer
  • Ondertussen, 7 maanden open!

    Blij met leuke en opbouwende reacties in 2016

    Lees meer
Meer nieuws

Bubble bubble

Ter voorbereiding op de huidige wijnkaart zijn wij afgereisd naar Barcelona. Op een half uur rijden bezochten wij het Cava huis Pere Ventura, prachtig gelegen op een heuvel omringd door wijngaarden. We gingen 21 meter onder de grond om de wijnkelders te bezoeken. Beschermd tegen direct ligt, vochtig en in een stabiele temperatuur liggen daar 1,5 miljoen flessen cava in horizontale positie te rijpen.

De cava wordt gemaakt volgens de methode champenoise. Dit betekent dat er een gisting in de fles heeft plaatsgevonden.  Eerst gisten verschillende wijnen apart van elkaar in open vaten (decoupage). Daarna worden de verschillende wijnen samengevoegd en met een mengsel van natuurlijke suiker en gist in flessen gestopt. Deze toevoeging zorgt voor een tweede gisting op de fles.

Wanneer de verschillende cava’s de juiste smaak hebben is het zaak om de dode gist die in de fles zit te verwijderen zodat de smaak niet meer veranderd. Deze flessen worden naar de chloration room gebracht. Hier is iemand die alle flessen met de hand elke drie dagen een stukje draait en een tikje rechter op zet met de dop naar beneden.  Op deze manier zakt de gist naar de dop waar hij later verwijderd zal worden in speciale machines. Tijdens dit proces mag de fles niet aangestoten worden, wanneer dit gebeurd moet het hele proces opnieuw gestart worden omdat de gist weer door de fles gaat zweven.

Wist u dat er vroeger, voordat de flessen werden aangepast, twee op de honderd flessen uiteindelijk verkocht konden worden? Er werd toen nog gewerkt met gewone wijnflessen. Deze sprongen door de druk die zich in de fles opbouwde tijdens het gistingsproces. Dit is de reden dat de champagne en cava vroeger niet te betalen was: je betaalde met die ene fles ook de 49 andere die het niet gehaald hadden. Later werd de fles met een diepe ziel ontworpen zodat de druk naar de bodem van de fles geleid werd. De bodem werd verstevigd waardoor de er veel minder flessen stuk gingen. Prosit!

Klik hier om te reserveren.

Dinerkaart
Lunchkaart
Wijnkaart met rechts onder onze cava
Kelderwijnen

 

Nieuws

  • Rosado van Enate, liefde in het glas!

    De eerste zonnestralen op het terras: Enate Rosado, liefde in een glas! In 2...

    Lees meer
  • Reserva of Riserva

    you say patatoe i say patato?

    Lees meer
  • Ondertussen, 7 maanden open!

    Blij met leuke en opbouwende reacties in 2016

    Lees meer
Meer nieuws
  • Lunch

    Lunch

    Gastrobar Aandacht biedt de mogelijkheid om snel wat te eten maar ook om uitgebreid te lunchen.

    Lees meer
  • Diner

    Diner

    Eten is proeven, delen, genieten en een moment van rust te nemen.

    Lees meer
  • Wijn

    Wijn

    Een heerlijk borrel wijntje uit Spanje of Italiƫ of liever iets met meer uitdaging? Onze wijnkaart heeft het allemaal...

    Lees meer
  • Gastrobar Aandacht

    Gastrobar Aandacht

    Zin om even bij te komen? Kom gezellig langs met vrienden of schuif aan bij de bar waar heerlijke tapas de revue passeren...

    Lees meer